Τα καρύδια ήταν και παραμένουν ακόμη το κορυφαίο προιόν των ελληνικών χωριών. Το γεγονός οφείλεται στο ότι οι καρυδιές δεν χρειάζονται αρκετή φροντίδα, φυτρώνουν σε πολλά σημεία και την καρποφορία τους επηρεάζουν μόνο οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι όψιμοι παγετοί της άνοιξης.

Το καλοκαίρι αν έχουν λίγο νερό αποδίδουν καλύτερα, ενώ το φθινόπωρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι  έτοιμες για το τίναγμα, γιατί ο καρπός τους αν δε βρέξει δύσκολα πέφτει από το δέντρο.

Η καρυδιά είναι ένα δέντρο που αργεί να δώσει παραγωγή, ζει όμως πολλά χρόνια και φτάνει σε μεγάλο ύψος. Γι΄αυτό οι παλιοί έλεγαν ''φύτεψε καρυδιά για το παιδί σου΄΄.

Επίσης, ο ίσκιος της που δημιουργεί μια ευχάριστη δροσιά το καλοκαίρι θεωρείται βαρύς και βλαβερός και πρέπει να απογεύγει κανείς να κάθεται από κάτω. 

Το χωριό μας παλιά είχε πολλές καρυδιές. Σήμερα είναι λιγοστές αυτές που αποδίδουν και οι μόνιμοι κάτοικοι που θα μπορούσαν να τις περιποιηθούν έχουν μεγαλώσει. Ευτυχώς, αν ψάξει κανείς θα βρει κάποιες που μας προσφέρουν ακόμα τον νόστιμο καρπό τους.

Όσοι μπορούν, ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να ρίχνουν τα καρύδια από τις πανήψυλες καρυδιές, μια εργασία ιδαίτερα δύσκολη. Χτυπώντας τα κλαδιά με μεγάλα ραβδιά ( λούρους ) , τα καρύδια πέφτουν με την καταπράσινη φλούδα τους στο έδαφος. Ύστερα, μαζεύονται με τα χέρια βγάζοντας συγχρόνως και πετώντας τη φλούδα. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή, πλένονται από τα χώματα και ξεχωρίζονται τα κούφια. Μετά απλώνονται για να στεγνώσουν στον ήλιο και τέλος αποθηκεύονται σε χώρο χωρίς υγρασία.

Οι χρήσεις του καρυδιού είναι πολλές και τα οφέλη του ακόμα περισσότερα. Μπορεί να γίνει λικέρ και γλυκό κουταλιού, τρώγεται σαν υγειινό σνακ, το βάζουμε στα παραδοσιακά γλυκά μας ( μπακλαβά, μελομακάρονα , μουσταλευριά κ.α.). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αφού περιέχει βιταμίνες Β και Ε, καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Αρκεί να καταναλώνει κανείς μια μικρή ποσότητα καρυδιού σε καθημερινή βάση ώστε να βελτιώσει την υγεία του. Αξίζει να το βάλετε στη διατροφή σας.