Ο Τόρνος είναι ένα μικρό χωριό, 35 χλμ έξω από το Καρπενήσι του Νομού Ευρυτανίας που είναι πνιγμένο στα έλατα σε υψόμετρο 800 μέτρων. Πρόκειται για έναν μικρό ορεινό οικισμό με λίγους κατοίκους το χειμώνα.

Το όνομα του χωριού είναι διφορούμενο. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τη λέξη ΄΄τορνευτός΄΄ που σημαίνει όμορφα φτιαγμένος. Ίσως, από τους χωριανούς που τότε φορούσαν τη πατροπαράδοτη φουστανέλα και όσοι τους έβλεπαν έλεγαν ‘’ έρχονται τορνευτοί-τορνευτοί ‘’.
Η άποψη που κυριαρχεί, θέλει το όνομα να προέρχεται από το εργαλείο ΄΄τόρνος΄΄ που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούσε κάποιος τεχνίτης στο χωριό.
Ο Τόρνος φημίζεται για τη πληθώρα των μονοπατιών του, τα οποία είναι όλα σηματοδοτημένα και οι λιγοστοί κάτοικοι τα συντηρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αναδεικνύοντάς τα. Μερικά από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα σημεία του χωριού, είναι ο νερόμυλος (μονοπάτι Α΄ των καταρρακτών), το φαράγγι του Τόρνου ( διαδρομή Γ΄) και το Μικρό Πανταβρέχει (διαδρομή Δ΄) .
Στο κέντρο του Τόρνου βρίσκεται το στολίδι του χωριού, η Αγία Τριάδα, μια τρίκλιτη βασιλική με πολύ παλιό και όμορφο τέμπλο. Ακριβώς δίπλα, στο χώρο όπου στεγαζόταν παλιά το δημοτικό σχολείο, σήμερα υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο, ένας χώρος γεμάτος με αναμνήσεις από το παρελθόν. Η προσφορά των Τορνιωτών είναι συγκινητική. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς οικιακά σκεύη, παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία από παλιά επαγγέλματα και πλήθος φωτογραφιών μιας άλλης εποχής.
Τέλος, το Πολιτιστικό κέντρο δίπλα στην εκκλησία αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και όχι μόνο.
Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, κάθε εποχή έχει να δώσει πολλά στον επισκέπτη.
Ο Τόρνος με λίγα λόγια είναι ένας επίγειος παράδεισος και οι ομορφιές του είναι ανεξάντλητες. Αρκεί μια επίσκεψη για να το διαπιστώσει κάποιος ιδίοις όμμασι.

Φωτεινή