Τα γραφόμενα και την φωτογραφία μου παραχώρησε ο ανηψιός της Δημήτρης Αλαμπασίνης.

Τον ευχαριστώ πολύ!!

Η θεία Ελένη γεννήθηκε στον Τόρνο στις 30-11-1933 και σε πολύ μικρή ηλικία με τον αδερφό της παπα-Κώστα Ραυτογιάννη έμειναν ορφανά από μητέρα. Η θεία, αδερφή της μητέρας τους, ανέλαβε να μεγαλώσει τα δυο παιδιά ενώ ο πατέρας τους πήγε ως καλόγερος στο μοναστήρι του Προυσού, για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια. Μέσα στη γερμανική κατοχή όμως και χρονικά την περίοδο που πυρπολήθηκε το Καρπενήσι από τους Γερμανούς, ο πατέρας της εκτελέστηκε στην πλατεία της πόλης. Η θεία σε ηλικία 7 ετών βιώνει για δεύτερη φορά την ορφάνια.

Παντρεύτηκε με τον Νικόλαο Αλαμπασύνη και απέκτησαν πέντε κορίτσια. Ευτύχησε να δει 6 εγγόνια και 3 δισέγγονα.

Από μικρή βίωσε την απώλεια των γονιών της, τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων υπήρχαν στη ζωή τότε, την εποχή της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου. Μαζί με τον άνδρα της δούλεψαν και πάλεψαν για την ευημερία της οικογένειάς τους. Τα πρώτα χρόνια έμειναν στο σπίτι τους στον Τόρνο και αργότερα πήραν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης στο Μεσολόγγι.

Παρ’ όλα αυτά η αγάπη της για το χωριό και το σπίτι που μεγάλωσε στο Διάσελο ήταν δεδομένη καθώς τους περισσότερους μήνες του χρόνου ζούσε με τον σύζυγο της εκεί. Εκεί που έζησε και πολλές ευτυχισμένες στιγμές με τα παιδιά της και αργότερα με τα εγγόνια της.


Φωτεινή