Ήρθε επιτέλους η ώρα να γράψω για έναν άνθρωπο από το χωριό μας, εξαιρετικό φωτογράφο και πάνω απ’ όλα γνήσιο φυσιοδίφη.

Ο Παναγιώτης Παλαιός, ανήκει στους λίγους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του Τόρνου, που με τη πλούσια δράση του, αναδεικνύει το χωριό και τις ομορφιές του. Εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες καταγράφει τον πλούτο της Ευρυτανίας και μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες καταφέρνει να μας φέρνει πιο κοντά στον τόπο μας, εμάς που δεν ζούμε εκεί. Πανταχού παρών, ο Παναγιώτης μας έχει εξυπηρετήσει άπειρες φορές, μας έχει βοηθήσει και με τις συμβουλές του προωθεί τις ιδέες της νεολαίας, προτρέποντάς μας να βγούμε μπροστά και να υλοποιήσουμε όλα όσα σκεφτόμαστε. Στους προβληματισμούς μας λειτουργεί σαν instructor, λέγοντας μας, να μη δίνουμε σημασία στα αποθαρρυντικά σχόλια τρίτων. 

Πολλά τα καλοκαίρια που με το που γεμίσει το χωριό κόσμο, μας προσκαλεί όλους για εξόρμηση στο Πάντα Βρέχει και στα μονοπάτια που ο ίδιος με προσωπική εργασία χρόνων έχει διανοίξει. Ας μη κρυβόμαστε!  Ο Τόρνος είναι ένα χωριό δίπλα στον Προυσό που για να επισκεφτεί κανείς θα πρέπει να έχει λόγο ή και περιέργεια. Αλλιώς, όλοι φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά και επιστρέφουν. Ο λόγος, λοιπόν, που το χωριό γνωρίζει απίστευτη και σταδιακά αυξανόμενη επισκεψιμότητα όλες τις εποχές, είναι τα μονοπάτια και οι άνθρωποι του, οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι, με τη μεγάλη καρδιά και το πάθος για τον τόπο τους. Που μόλις δουν τον επισκέπτη θα προσφερθούν να τον φιλέψουν ό,τι έχουν εύκαιρο. Τον Παναγιώτη τον κατατάσσω στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων και είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου να τον γνωρίζω. Θα έλεγα επίσης ότι είναι και προνόμιο, γιατί πού αλλού στις ημέρες μας συναντάτε εσείς τίμιους και αληθινούς ανθρώπους με αγνή ψυχή ; Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι, αλλά αν θέλετε να γνωρίσετε την σπάνια προσωπικότητα για την οποία γίνεται αφιέρωμα, δεν έχετε παρά να οργανώσετε ένα ταξιδάκι στο πανέμορφο χωριό μας. Σας εγγυώμαι ότι θα φύγετε άλλοι άνθρωποι και θα διαπιστώσετε τη ματαιότητα όλων όσων σας απασχολούν.

Ο Παναγιώτης είναι πρόθυμος να ξεναγήσει όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους ντόπιους, σε απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομές, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τις γνώσεις του, που αφορούν τη πανίδα και χλωρίδα της Ευρυτανικής φύσης. Η ηρεμία και η ευγένεια που αποπνέει είναι αποτέλεσμα κληρονομικό προφανώς, αλλά οφείλεται και στον τρόπο σκέψης που έχει, καθώς και στον καθαρό αέρα που αναπνέει. Όσοι τον γνωρίζετε είμαι σίγουρη ότι θα επιβεβαιώσετε τα γραφόμενά μου.

Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο facebook με το όνομα : Panos Paleos και να ΄΄ταξιδέψετε΄΄ στον μαγικό κόσμο της Ευρυτανικής γης μέσα από τη καλλιτεχνική ματιά του Παναγιώτη.