Ένας χρόνος ακριβώς που εκοιμήθη ο επί τριάντα επτά συναπτά έτη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού, π.Χρυσόστομος Δρόσος. Γεννήθηκε στο Εμπορειό Θήρας το 1937 και ήταν μέλος υπερπολύτεκνης οικογένειας (οκτώ παιδιά). Για περίπου 14 χρόνια εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος στη ΔΕΗ. Αργότερα, σπούδασε στη Σιβιτανίδειο Σχολή και μετέπειτα φοίτησε στο εκκλησιαστικό φροντιστήριο της Τήνου. Διετέλεσε πνευματικός πατέρας στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου μέχρι το 1979, όπου και έλαβε το μοναχικό σχήμα και χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου κυρού Σωτηρίου. Μετέπειτα ακολούθησε τον κατά σάρκα αδερφό του και πρώτο Μητροπολίτη Καρπενησίου κυρό Νικόλαο (1929 – 2019 ✝) στην Ευρυτανία όπου και έγινε ηγούμενος στη Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης, στη ‘’Κυρά της Ρούμελης’’, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει.

Ένας άνθρωπος αγαπητός όχι μόνο στους Ευρυτάνες αλλά και στο πλήθος επισκεπτών του μοναστηριού και φυσικά πνευματικός Πατέρας εκατοντάδων ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μοναστήρι του Προυσού αναδείχθηκε χάρις σε εκείνον και τις πρωτοβουλίες του. Ο π. Χρυσόστομος ήταν μια εμβληματική μορφή με τεράστιο έργο που θα μείνει και θα μας τον θυμίζει.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τα Χριστούγεννα και τις Πρωτοχρονιές των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων που μετά τη Θεία Λειτουργία μας προσκαλούσε στο αρχονταρίκι για κέρασμα. Καφέδες, πορτοκαλάδες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, λικεράκια και σοκαλατάκια όλα με μεράκι και αγάπη από την αδερφή του Μαργαρίτα. Καθισμένοι γύρω από το μεγάλο ξύλινο  τραπέζι περιμέναμε τον μακαριστό Πατέρα να περάσει και μαζί με την ευχή του να μας δώσει το ημερολόγιο της νέας χρονιάς. Το ίδιο και το Πάσχα, όπου μας έδινε στο κάθε παιδάκι ξεχωριστά πασχαλινό αυγό, τσουρέκι και κουλουράκια μαζί με μία εικονίτσα της Παναγίας.

Μπορώ να γράφω ώρες πολλές για τον π. Χρυσόστομο. Όμως, με σιγουριά μπορώ να πω ότι ήταν ένας πανάξιος άνθρωπος που έλαμψε δια του έργου του. Αυτό το έργο αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη και είναι η απάντηση σε όσους κακόβουλους τον κατέκριναν.

Σήμερα, κατόπιν δικής του επιθυμίας, αναπαύεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σαντορίνη, πίσω από το Ιερό Βήμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.  

Την ευχή του να έχουμε..


Φωτεινή