Χριστός Ανέστη


Από μικρά παιδιά μάθαμε να αγαπάμε το χωριό και να το επισκεπτόμαστε με τη πρώτη ευκαιρία. Σαββατοκύριακα, αργίες, γιορτές και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού δεν υπήρχε περίπτωση να μην ανεβούμε στο χωριό. Μεγαλώνοντας και παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις μας, προτεραιότητά μας παραμένει ακόμα να πηγαίνουμε στο χωριό, όσο πιο συχνά μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ευκαιρία βρήκαμε και φέτος το Πάσχα και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην την εκμεταλλευτούμε. 

Μεγάλη Παρασκευή

 Τα τελευταία χρόνια την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, την παρακολουθούμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Εκεί σε κλίμα κατάνυξης διαβάζονται οι Μεγάλες Ώρες, με ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Κόσμος συρρέει από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η ηρεμία της φύσης σε γαληνεύει και μπορείς έτσι να νιώσεις το Θείο δράμα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Το θρόισμα των φύλλων και η όμορφη βουβαμάρα του τοπίου είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να νιώσει κανείς. Μετά τη περιφορά, ένας ένας περνάει κάτω από τον Επιτάφιο.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχα πολλές φορές την ευκαιρία να στολίσω τον Επιτάφιο στην Αγία Τριάδα, στο χωριό μου, στον Τόρνο, στη παλιά εκκλησία, όπως μου έδειξαν οι γυναίκες του χωριού. Οι αναμνήσεις έχουν μείνει αναλλοίωτες.. Θυμάμαι το απόγευμα, στη περιφορά, τους συγχωριανούς μου, κάποιοι εξ αυτών δε ζουν πια, να μας εξηγούν το νόημα της ημέρας.. 
Όμορφες στιγμές που έζησα και τις κρατώ στη μνήμη μου προσπαθώ να τις γράψω , ίσως σε άλλο κείμενο, επιτυχώς.

Μεγάλο Σάββατο

Φέτος, τη πρώτη Ανάσταση στον Τόρνο, την έκανε ο π. Σωτήρης Τσιώκος από τη Καστανιά . Όλο το χωριό , όσοι ήταν παρόντες κοινώνησαν. Χάρηκα πολύ που άνοιξε η εκκλησία, η Αγία Τριάδα, το στολίδι του χωριού μας και ήταν όλοι εκεί. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο π. Σωτήρης ήρθε από τη Ροσκά , ένα χωριό κάποια χιλιόμετρα μακριά από τον Τόρνο για να κάνει την Ανάσταση. Μικρά παιδιά, παππούδες και εγγόνια, νέοι και νέες με τις λαμπάδες τους έδωσαν το παρόν. Με το ΄΄Δεύτε λάβετε Φως΄΄ η εκκλησία γέμισε από μικρές φλογίτσες λάμψης. Η Ανάσταση του Κυρίου πλησιάζει. Το Ευαγγέλιο διαβάστηκε στο προαύλιο κάτω από το κιόσκι. Τα μικρά αγόρια που βοήθησαν τον π. Σωτήρη, κρατώντας την εικόνα της Ανάστασης και το θυμιατό, αλλά και μέσα στο Ιερό,  ήταν εξαιρετικά. 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ 
Τα πρόσωπα όλων έλαμπαν από χαρά , βαρελώτα έσκαγαν δεξιά κι αριστερά, η Ανάσταση του Κυρίου είναι γεγονός.
Όλα ήταν μαγικά, το ταξίδι της μεγάλης Τεσσαρακοστής ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά:

Τον π. Σωτήρη Τσιώκο που και φέτος λειτούργησε στην εκκλησία μας. Ειδικά τις ημέρες των εορτών, οι ιερείς στην επαρχία πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και προσπαθούν να λειτουργήσουν ακόμα και στο πιο μικρό μέρος με τους λίγους κατοίκους. 

Τους ψάλτες από τη Καστανιά, κ. Σούλα Γεωργοπούλου και κ. Παναγιώτη Γιαννακάρη που συνέβαλαν με το παραπάνω. Αν σκεφτεί κανείς ότι το Μ. Σάββατο έκαναν πρώτη Ανάσταση στο Τόρνο και τρεις φορές το βράδυ Ανάσταση στη Ροσκά, στο Τόρνο και στη Καστανιά, αυτό και μόνο αρκεί για να δείξουν την αγάπη για τη ψαλτική και τον τόπο τους. Οι τόσες πολλές μετακινήσεις από χωριό σε χωριό εκείνη την ημέρα, δεν τους απέτρεψε από το να έρθουν και σε εμάς.

Τέλος, ευχαριστώ τους συγχωριανούς μου, που επέλεξαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό και ήρθαν στην Εκκλησία όλοι. Άλλωστε να είστε σίγουροι πως δεν θα είχαμε Λειτουργία αν δεν υπήρχε κόσμος. Οι γονείς και οι παππούδες έδειξαν στα παιδιά και τα εγγόνια αντίστοιχα, πως είναι το Πάσχα στο χωριό.
 Είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τα έθιμα και τη παράδοση που θέλει Χριστούγεννα στη πόλη και Πάσχα στο χωριό.
Εγώ βέβαια προτιμώ και τα δυο στο χωριό

Και του χρόνου!


Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το βράδυ της Ανάστασης και βίντεο.

































                     Η Αναστάσιμη Λειτουργία σε βίντεο