ΤΟΡΝΟΣ

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ευρυτανίας, 35χλμ. από το Καρπενήσι, 55χλμ. από το Αγρίνιο και σε υψόμετρο 800μ., βρίσκεται ο Τόρνος. Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Προυσού, απέχει 6χλμ. από την έδρα του δήμου.
Το χωριό είναι πνιγμένο μες στα έλατα, με τα λιθόκτιστα σπίτια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε αμπέλια, που φύονται σε χωράφια που λέγονται πεζούλες (αναβαθμίδες). Αν και μικρή σήμερα η παραγωγή του κρασιού στο χωριό, δεν πάυει η φημισμένη και εξαιρετική του ποιότητα.
Για την ετυμολογία της ονομασίας υπάρχει η άποψη ότι προέρχεται από το επίθετο τορνευτός, που σημαίνει ομορφο-φτιαγμένος. Λέγεται,ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εμφανίζονταν ντυμένοι με την πατροπαράδοτη φουστανέλα, κι όταν τους έβλεπαν έλεγαν "έρχονται τορνευτοί - τορνευτοί". Σύμφωνα με άλλη άποψη, το όνομα προήλθε από το εργαλείο τόρνος, που πιθανόν υπήρχε και χρησιμοποιούσε κάποιος τεχνίτης στην περιοχή αυτή. Οι κάτοικοι φημίζονται για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους, τις οποίες έλυναν οι γεροντότεροι του χωριού, γι' αυτό και ποτέ τους δεν φτάσανε στα δικαστήρια.
Στον Τόρνο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη φύση ακολουθώντας μονοπάτια - διαδρομές, κάποιες από τις οποίες ενδείκνυνται για απαιτητικούς πεζοπόρους. Όλες οι διαδρομές, από το ξεκίνημα τους, είναι σηματοδοτημένες.
Κάντε κλικ για μεγένθυση