Στα μικρά χωριά της επαρχίας τα αυτονόητα είναι και τα πιο δύσκολα. 
Δύσκολα θα συζητήσεις με τους χωριανούς για τα προβλήματα του χωριού και ακόμα πιο δύσκολα θα τα επιλύσεις.
Όμως, υπάρχουν πολλές ιδέες για να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε και σκοπός μας είναι να τις υλοποιήσουμε. 
Όταν πριν δύο χρόνια συζήτησαμε με τους μόνιμους του Τόρνου,  Γεράσιμο και Πάνο Παλαιό , τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας ήταν το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Και οι τρεις πιστέψαμε στον εθελοντισμό και μέσα από πράξεις αποδεικνύουμε την ανιδιοτελή αγάπη για το χωριό μας. Έργα που ομορφαίνουν τον τόπο και διευκολύνουν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών πρέπει να λέγονται και κυρίως να γράφονται.  Και αυτό, γιατί τα γραπτά μένουν και μπορούν να πείσουν τον κάθε δύσπιστο ( υπάρχουν πολλοί...) . 

Η εθελοντική ομάδα για να συνεχίσει να υφίσταται , χρειάζεται εθελοντές. 

Ακόμα κι αν η απόσταση είναι μεγάλη , αφού οι περισσότεροι ζούμε στην Αθήνα , μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά, αρκεί να το θέλουμε.

  • Αν κάποιος διαθέτει φωτογραφικό υλικό με το χωριό, με πρόσωπα, με εκδηλώσεις κ.α. και θέλει να το προσφέρει στην εθελοντική ομάδα θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσει μαζί μου στο fwtw_7@hotmail.com . Η σκέψη μου είναι να (εκ)τυπώσουμε το υλικό και να το δωρίσουμε στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας, να είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές.


  • Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει ιστορίες των παλιών. Θα θέλαμε πολύ να τις ακούσουμε και να μάθουμε περισσότερα για εκείνους. Όποιος θέλει να εξιστορήσει κάποια γεγονότα, από το παρελθόν και όχι μόνο, να επικοινωνήσει μαζί μου στο fwtw_7@hotmail.com . Πιστεύω ότι πρέπει να καταγράψουμε τις ιστορίες αυτές και να τις προσφέρουμε στο Λαογραφικό μουσείο.


  • Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά χωριανοί μας, ίσως να έχουν στη κατοχή τους κάποιο τετράδιο με πληροφορίες για τους προγόνους μας, τις συγγενικές σχέσεις κτλ. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί αν το επιθυμεί να μου στείλει στο fwtw_7@hotmail.com  το γενεαλογικό του δέντρο, με χρονολογίες και εικόνες αν αυτό είναι εφικτό. Μπορούμε επίσης να συλλέξουμε μαρτυρίες και στοιχεία και να ανταλλάξουμε εθελούσια πληροφορίες. Μεγάλη υπόθεση να γνωρίζουμε τη καταγωγή μας.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές για να βοηθήσουν να εξελιχθεί η εθελοντική ομάδα φίλων του Τόρνου.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι το στολίδι του χωριού μας. Με τη δική σας συμμετοχή και συνεργασία θα μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε το υπάρχον υλικό. Εμείς θα μελετήσουμε ό,τι μας στείλετε και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Μερικές εθελοντικές εργασίες

http://tornos-eyrytanias.blogspot.com/2016/10/blog-post.html

http://tornos-eyrytanias.blogspot.com/2018/03/3-2018.html

http://tornos-eyrytanias.blogspot.com/2016/10/2.html

http://tornos-eyrytanias.blogspot.com/2016/11/blog-post.html

http://tornos-eyrytanias.blogspot.com/2018/11/blog-post_9.html