Βόλτα στο όμορφο Καρπενήσι με τη δημοτική συγκοινωνία


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Δήμος Καρπενησίου υλοποίησε τη δημοτική συγκοινωνία και προγραμμάτισε δρομολόγια και εκτός της πόλης.



Πιο συγκεκριμένα, στέλνοντας λεωφορεία στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων, ο Δήμος καταφέρνει κάθε χρόνο να προσελκύει κόσμο στο κέντρο, ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι ανά 15 ημέρες την άνοιξη και κατά τους θερινούς μήνες που τα χωριά γεμίζουν από κόσμο, ανά μία εβδομάδα.

Είναι γεγονός, πως για τους ανθρώπους που κατοικούν μόνιμα στα χωριά και θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους στο κέντρο, η μετακίνησή τους είναι πολύ σημαντική. Μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του, να τακτοποιήσει τις δουλειές του και φυσικά να καθίσει στη πλατεία, στη σκιά του αιωνόβιου πλατανου, να απολαύσει το καφεδάκι του. Εκεί σίγουρα θα συναντήσει φίλους και γνωστούς από τα γύρω χωριά, θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα περπατήσουν στα όμορφα σοκάκια της πόλης .

Τα παραπάνω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου. Αντίθετα, είναι η προσωπική μου εμπειρία, αυτή που βιώνω κάθε Παρασκευή του καλοκαιριού και όχι μόνο, που παίρνω το λεωφορείο του Δήμου για μια βόλτα στο όμορφο Καρπενήσι.

Ώρα 05:45 Το λεωφορείο του Δήμου Καρπενησίου ξεκινά από το ΚΤΕΛ. Ανά δύο εβδομάδες το λεωφορείο περνάει και από τον Πρόδρομο. Ο οδηγός σε αυτή τη περίπτωση ξεκινάει το δρομολόγιο στις 04:45.

Ώρα 07:25 Το λεωφορείο έχει ήδη φτάσει στη Καστανιά. Εκεί οι κάτοικοι είναι πιο πολλοί. Επιβιβάζονται και μέσα σε ένα τέταρτο το λεωφορείο του Δήμου φτάνει στον Τόρνο και κάνει στάση στη ΄΄Ραχούλα΄΄ για να πάρει ένα με δύο άτομα. Συνεχίζει και μέχρι το τέλος της πινακίδας ΄΄ΤΟΡΝΟΣ΄΄ ζήτημα να έχουν μπει δύο άτομα ακόμη από το χωριό. Επόμενη στάση, Παστρέικα και Προυσός. Καμιά φορά κι εκεί, ενώ υπάρχει κόσμος, το λεωφορείο δεν κάνει στάση....
Έτσι, ο οδηγός συνεχίζει χωρίς κάποια ενδιάμεση στάση πια, προς Καρπενήσι.

Στο μεταξύ, ο ήλιος παίζει κρυφτό πίσω από τα γεμάτα με έλατα βουνά και κάνει την εμφάνιση του εκεί στις στροφές πάνω από τη Παναγία τη Προυσιώτισσα. Είναι η στιγμή που ξυπνάς για τα καλά και ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο. Λίγο ο ήλιος, λίγο η δύναμη που αντλείς από τη Παναγία..


Μέσα στο λεωφορείο συζητήσεις που ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος. Οι ιερείς της Καστανιάς, ο π.Σωτήρης Τσιώκος και ο π. Σταύρος Παπαχρήστος, συζητούν θέματα επίκαιρα που απασχολούν όλους μας. Όλοι συμμετέχουν, εκφράζουν απόψεις και η συζήτηση είναι ομαδική.


 Ο οδηγός ξύπνιος από πολύ πρωί για να έρθει στα χωριά μας, χαμογελαστός και ευδιάθετος όμως, προσπαθεί να αποφύγει προσεκτικά τις μεγάλες πέτρες που έπεσαν από το βουνό και είναι σε εγρήγορση ξέροντας ότι φέρει την ευθύνη ανθρώπων. Θα αναρωτιόταν κανείς, πώς γίνεται αυτοί οι οδηγοί να ξυπνούν τόσο πρωί και να κάνουν ένα δρομολόγιο μιάμισης ώρας (με το λεωφορείο), τρεις δηλαδή ώρες πήγαινε-έλα για λίγους επιβάτες ;

Ώρα 08:25 Στάση έξω από το πάρκο του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη!!

Φτάσαμε Καρπενήσι (ενθουσιασμός!) .  Το καθαρό αεράκι είναι ό,τι καλύτερο για να σε κάνει να σκεφτείς πόσο ευλογημένος είσαι που πατάς σε αυτό το υπέροχο μέρος. Μερικά μόνο βήματα στους ανανεωμένους, μετά την ανάπλαση δρόμους και είσαι στο κέντρο. Εφημερίδα με τα τοπικά νέα και καφεδάκι στις γύρω καφετέριες. Οι ρυθμοί στο Καρπενήσι είναι αργοί. Είναι αυτοί που χρειάζεται εκείνος που αφήνει για κάποιο διάστημα τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγαλουπόλεων.
Μέχρι τη μία το μεσημέρι που το λεωφορείο αναχωρεί από το ΚΤΕΛ, προλαβαίνεις να κάνεις τις δουλειές σου και αν σου μείνει χρόνος, να περπατήσεις στη πόλη και να απολάυσεις τις ομορφιές της.




Ώρα 12:30 μμ. Σιγά-σιγά κόσμος μαζεύεται στο ΚΤΕΛ φορτωμένος με τα ψώνια του. Έχει φτάσει πριν ένα μισάωρο και το λεωφορείο από την Αθήνα. Μερικοί είναι συγχωριανοί που θα πάρουν τη δημοτική συγκοινωνία για να πάνε στα χωριά τους. Όλο και πιο πολύς κόσμος μαζεύεται.

Ώρα 13:00  Ο οδηγός φορτώνει βαλίτσες και σακούλες με ψώνια. Ένας - ένας μπαίνουμε στο λεωφορείο και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Οι συζητήσεις κατά την επιστροφή αποκτούν ενδιαφέρον. Όλοι μεταξύ τους λένε για το πώς πέρασε το πρωινό τους στη πόλη, ποιους είδανε κτλ.

Ώρα 14:10  Στάση στη ''Ραχούλα''. Μόνο το ΄΄καλό μεσημέρι΄΄ που θα πεις σε αυτούς που θα συνεχίσουν προς Καστανιά και το ΄΄ευχαριστώ΄΄ στον οδηγό για τη μετακίνηση, αρκούν για να καταλάβεις ότι η μέρα σου είναι υπέροχη. Η βόλτα στο Καρπενήσι μπορεί να κράτησε λίγες ώρες, όμως η αναμονή για την επόμενη Παρασκευή που θα ξαναπεράσει το λεωφορείο είναι μεγάλη..

Σχετικά με τη Δημοτική συγκοινωνία, ο Δήμος Καρπενησίου πιστός στις υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες του και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες του, κάθε χρόνο εξυπηρετεί τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων. Συνολικά εξυπηρετεί 12 γραμμές οι οποίες είναι :

1. Καρπενήσι - Αγία  Τριάδα - Δομιανοί - Παπαδιά - Παυλόπουλο - Στένωμα - Καρπενήσι
2. Καρπενήσι - Στεφάνι - Μηλιά - Σελλά - Φιδάκια - Αγία Βλαχέρνα - Καρπενήσι
3. Καρπενήσι - Άγιος Νικόλαος - Καρπενήσι
4. Καρπενήσι - Ασπρόπυργος - Βελωτά - Καρπενήσι
5. Καρπενήσι - Προυσός - Τόρνος - (Πρόδρομος) - Καρπενήσι
6. Καρπενήσι - Κλαυσί - Κορυσχάδες - Γοριανάδες - Καρπενήσι
7. Καρπενήσι - Κλαυσί - Μουζίλο - Ανιάδα - Συγκρέλο - Καρπενήσι
8. Καρπενήσι - Νέο Μικρό Χωριό - Γαύρος - Μεγάλο Χωριό - Καρπενήσι
9. Καρπενήσι - Κρίκελλο - Δομνίστα - Καρπενήσι
10. Καρπενήσι - Παπαρούσι - Καρπενήσι
11. Καρπενήσι - Φουρνά - Κλειτσός - Καρπενήσι
12. Καρπενήσι - Χελιδόνα - Καρπενήσι


Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Η Δημοτική συγκοινωνία είναι δωρεάν για τους δημότες που κατέχουν τη Κάρτα Δημότη ( η οποία παρέχεται δωρεάν εφόσον υποβάλλουν αίτηση στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου προσκομίζοντας τη ταυτότητά τους).
Για τους επισκέπτες ή εκείνους που δε κατέχουν Κάρτα Δημότη το εισιτήριο κοστίζει μόλις 2 ευρώ.


Γι΄αυτό το λόγο όσοι βρεθούμε το καλοκαίρι στο χωριό, οφείλουμε να στηρίξουμε τη Δημοτική συγκοινωνία που εξυπηρετεί τόσα χωριά της Ευρυτανίας.




Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο Καρπενησίου, κ.Νίκο Σουλιώτη και στη Δημοτική αρχή που σκέφτηκαν και υλοποίησαν την ένωση των χωριών μας, των πιο κοντινών και των πιο απομακρυσμένων, με το κέντρο. Τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν την Ευρυτανία σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς και κάνουν ακόμη πιο τουριστική τη Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας!!! 
    


















Κείμενο
Φωτεινή Μπούτα