’Ερημώσαμε’’, ακούγεται από τα στόματα των λιγοστών κατοίκων του χωριού. Ο αριθμός των χωριανών ολοένα και μειώνεται…



Η ρουτίνα καλά κρατεί για τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.Μόνο το καλοκαίρι είναι το καμάρι και η διέξοδος όλων μας.Κάποιοι ξέχασαν μες το άγχος της καθημερινότητας ή δε φρόντισαν, θα πω εγώ, να μάθουν που βρίσκεται το σπίτι, η καλύβα, το χωράφι των γονιών και των παππούδων τους.

Απεναντίας,ξέρουν όλα τα καφέ της πόλης στην οποία μόνιμα διαμένουν και με κάθε λεπτομέρεια το κάθε στέκι. Ταμπλετάκι στην τσέπη ,κινητό στο χέρι, έτοιμοι για καφέ. Κάθε μέρα επαναλαμβάνεται το ίδιο. Ίσως, κάποιος να πει ότι η καθημερινή έξοδος στο καφέ της γειτονιάς είναι συνήθεια χρόνων που δύσκολα αλλάζει. Εντάξει, γούστα είναι αυτά.

Την οικονομική κρίση θα επικαλεστούν πολλοί για να δικαιολογηθούν που δε πατάνε ποτέ στο χωριό τους. Λογικό! Είναι κι αυτή μια αιτία, ένας ισχυρισμός που πολλοί χρησιμοποιούν για να αποφύγουν να έρθουν στο χωριό,ακόμα και μια φορά στα πέντε χρόνια.

Κρίση αξιών θα τολμήσω να ονομάσω την τεμπελιά όλων των νέων που δεν αφήνουν με τίποτα το ζεστό καναπέ και τον υπολογιστή τους για να επισκεφθούν το χωριό τους, από σεβασμό και μόνο για τους προγόνους τους. 

    Να μαζέψουν την πεταμένη, από τη μανία του αέρα, καρέκλα που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο ίδιο σημείο...


                                   ...τα πλαστικά που είναι μισο-θαμμένα στο έδαφος...

                          ...να μαζέψουν τα γυαλιά από το σπασμένο τζάμι τέλος πάντων..


Δεκάδες χωριά ‘’σβήνουν‘’ σιγά-σιγά από το χάρτη ,αφού και οι λιγοστοί κάτοικοί τους τα εγκαταλείπουν. Συγκεκριμένα, χωριά της Ευρυτανίας οδηγούνται ανεπιστρεπτί στην οριστική απαξίωση και ερήμωση.
 Οι λόγοι αναφοράς στο θέμα ,το οποίο βασανίζει όλους όσοι είναι φορτισμένοι με αγάπη για τη γενέθλια γη των προγόνων μας, είναι διότι οι μόνιμοι κάτοικοί  τους δε παύουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι όλοι αγαπάμε τα χωριά μας αφού μας δένουν με τους προγόνους μας.Όμως, για κάποιους το να εκφράσουν αυτή την αγάπη τους δυσκολεύει μιας και οι τρόποι είναι κάπως περιορισμένοι.

Γι’αυτό το λόγο, στον Τόρνο, έπειτα από συζήτηση με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, Γεράσιμο και Παναγιώτη Παλαιό ,θα προβάλλουμε καινοτόμες ιδέες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε την Εθελοντική Ομάδα Τόρνου ,η οποία σύντομα θα ανακοινωθεί και θα παρουσιαστεί αναλυτικά τόσο στην ιστοσελίδα του χωριού, όσο και στο facebook.

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα βρεθούν τρόποι που θα ανακόψουν αυτόν τον κατήφορο.                           Μέχρι τότε μην ξεχνάτε τον τόπο καταγωγής σας !

Υ.Γ. Και για όσους θέλουν να έρθουν στο χωριό όμως  σκέφτονται πως θα μετακινηθούν στο κέντρο του Καρπενησίου για να απολαύσουν το καθιερωμένο καφεδάκι τους, σας έχω ευχάριστα νέα. Τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο , περνάει λεωφορείο από το χωριό προκειμένου να σας πάει στο κέντρο.. Ναι, είμαστε μπροστά !

Υ.Γ. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές.



                                                                                                                                                               Φωτεινή Μπούτα