ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΡΝΟ

Στον Τόρνο και στην όμορφη πλατεία του χωριού βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ.Νίκος Σουλιώτης στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του περιοδειών.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 18:00 κατέφθασε στην πλατεία του χωριού μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και πρώην Δήμαρχο Καρπενησίου,κ.Κώστα Μπακογιάννη,καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη κ.Αριστείδη Τασιό. 
Τα τρία πρόσωπα της Ευρυτανίας καλωσόρισαν οι Τορνιώτες με θερμή υποδοχή και αμέσως μετά το πρόγραμμα είχε φαγητό κάτω από το κιόσκι.Τα εδέσματα ήταν τοπικές πίτες(ζυμαρόπιτα,χορτόπιτα,πρασσόπιτα),μανιτάρια που μάζεψε ο Πάνος Παλαιός,φάβα,παντζάρια,ψητές σαρδέλες κ.α.Το κυρίως πιάτο ήταν γαριδομακαρονάδα της Βαρβάρας Κουτσοδήμα και το επιδόρπιο ήταν γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι και βύσσινο.Να προσθέσουμε ότι στην προετοιμασία των φαγητών βοήθησαν όλοι,γυναίκες και άντρες του χωριού!

Ο κ.Μπακογιάννης κατενθουσιασμένος με τα φαγητά αφού ευχαρίστησε όλους τους Τορνιώτες,αναγνώρισε σε όλους μας την αγάπη για το χωριό μέσα από τα έργα που γίνονται.Τα μονοπάτια που παρά τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα ξαναφτιάχτηκαν,το κιόσκι στην πλατεία του χωριού ήταν μόνο μερικά από τα έργα που ανέφερε ο Περιφερειάρχης ως τα πλεονεκτήματα του Τόρνου!

Φεύγοντας,ο κ.Σουλιώτης και ο κ.Μπακογιάννης υποσχέθηκαν ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη από Δήμο και περιφέρεια και δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία των επόμενων χρόνων!!

Έπειτα από μία δίωρη επίσκεψη στον Τόρνο,έφυγαν για τον Προυσό και το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου,στην ‘’απόδοση’’ της Κοιμήσεως,μια μεγάλη γιορτή της Ευρυτανίας!

                         ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Παναγία η Προυσιώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στην "απόδοση" της Κοιμήσεως. Πρόκειται για την Ανάληψη της Παναγίας στους ουρανούς και την προσφορά της τίμιας ζώνης της στον Θωμά,εννέα ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η γιορτή ονομάστηκε από τον απλό κόσμο "Τα εννιάμερα της Παναγίας" και ο εορτασμός της είναι το αποκορύφωμα ενός εορταστικού κύκλου προς τιμήν της Θεοτόκου που ξεκινάει την 1η Αυγούστου,κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο και κλείνει στις 23 του ίδιου μήνα.
Έτσι την πρώτη ημέρα του εορτασμού, στις 22 Αυγούστου 2015, από νωρίς το απόγευμα οι πιστοί συγκεντρώνονται στους χώρους του μοναστηριού. Πολλοί είναι αυτοί που διανυκτερεύουν το βράδυ στον προαύλιο χώρο,ώστε από τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας να είναι εκεί και να γιορτάζουν την “Απόδοση της Θεοτόκου”.
Το βράδυ τελείται δοξολογία και ακολουθεί η περιφορά της θαυματουργής εικόνας.Είναι η μοναδική φορά τον χρόνο που η Παναγία με την απλή αλλά και επιβλητική συνάμα μορφή της,αφήνει για λίγο την “κατοικία” της και “βγαίνει” για να ευλογήσει τους αμέτρητους πιστούς,τους γύρω χώρους του μοναστηριού και τα ψηλά βουνά της περιοχής που αποτέλεσαν φρούριο της μονής κατά καιρούς.
                                                              Η ιστορία της εικόνας


Σύμφωνα με την παράδοση,η ιερή εικόνα της Παναγίας είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά,αφιερωμένη στη χάρη Της. Το 829 μ.Χ. βρισκόταν σε έναν ναό στην Προύσα της Μ. Ασίας.Μετά από διάταγμα περί καταστροφής των Αγίων Εικόνων, ένα αρχοντόπουλο,εν ονόματι Διονύσιος,πήρε την εικόνα και ήρθε στα μέρη της τότε Ελλάδας. Φτάνοντας στην Θράκη, η εικόνα χάθηκε και κατευθύνθηκε θαυματουργικά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Μονή του Προυσού.Το γεγονός σύντομα διαδόθηκε.Δεν άργησε να φθάσει και στα αυτιά του άρχοντα που τη μετέφερε.Εκείνος,έτρεξε,την αναγνώρισε συγκινημένος,έγινε μοναχός εκεί και θεωρείται ο πρώτος κτήτωρ της μονής