ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

Μέσα από σειρά δράσεων που ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Αυγούστου με τη πεζοπορία και ολοκληρώνονται στις 17 του μήνα,ημέρα Δευτέρα με προβολή ταινίας για τους ενήλικες,τα μέλη του Συλλόγου καλούν όλους να δώσουν το ‘’παρών’’,ώστε ο Τόρνος να γεμίσει γέλια και φωνές!!

                        ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΟΡΝΙΩΤΩΝ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Στον Τόρνο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την επομένη του Δεκαπεντάγουστου,το αντάμωμα των Τορνιωτών. Ο Τόρνος είναι ένα χωριό φορτωμένο με βαρύτιμα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία,με ένα φυσικό ανάγλυφο ομορφιάς και με ανθρώπους απλούς,ήσυχους,εργατικούς μα προπαντός φιλόξενους.
Το Αντάμωμα που κάθε χρόνο γράφει τη δική του ιστορία με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη ,τόσο ως προς την διοργάνωση,όσο και με την παρουσία πολλών ντόπιων και μη παρά το κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς και στις 10μ.μ. δόθηκε το σύνθημα για τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.Με τη ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα που επιχορηγήθηκε από   το Δήμου Καρπενησίου ακούστηκαν τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα με τα οποία πλημμύρισε το βράδυ της Κυριακής 16 Αυγούστου η πλατεία του χωριού μας!!

Γεμάτος ο χώρος από τραπέζια με κόσμο,από ηχεία τοποθετημένα με τη δυνατή μουσική να δίνουν το ρυθμό στο λεβέντικο χορό των παρευρισκομένων και για πρώτη φορά με προστατευτικά πανιά για να ‘’κόβουν’’ το βραδινό αεράκι.Όλα ήταν έτοιμα και στην εντέλεια για να υποδεχτούν το κόσμο που με  πολλή όρεξη προσερχόταν για να διασκεδάσει.

Φέτος ο Σύλλογος,πολύ οργανωμένος,είχε αρνάκι και χοιρινό στη λαδόκολλα και σουβλάκια που έψησε ο Σπύρος Μάρκος,που άνετα μπορούσες να συνδυάσεις με παγωμένη μπύρα.Για επιδόρπιο,γιαούρτι με τοπικό γλυκό του κουταλιού κυδώνι και βύσσινο,όλα γευστικότατα και φτιαγμένα με πολύ μεράκι!!
Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες πράγμα που αποδεικνύει ότι η βαθμιαία επιτυχία του το καθιστά πολιτιστικό γεγονός στο χωριό μας.Η συνάντηση των χωριανών μετά από ένα χρόνο μπορούμε να πούμε ότι βοηθάει στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συμπατριωτών μας.
Η προσπάθεια για το Αντάμωμα ξεκίνησε για να καταδειχθεί ότι ο θεσμός είχε και παρόν και μέλλον δεδομένου ότι αγκαλιάστηκε από τους Τορνιώτες για να μετεξελιχθεί έτσι χρόνο με το χρόνο σε θεσμό μέσα από τις δράσεις που σφηρυλατούνταν ο κοινωνικός δεσμός και ταυτόχρονα αναδεικνύονταν ο πλούτος της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης.
Τέλος,ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να εκλείψει,αλλά,απεναντίας,να ενδυναμωθεί πολύπλευρα και σ’αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.Γι αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε την παράδοση να αλλοιωθεί και να χαθεί.
Μια ευχάριστη εικόνα από τη βραδιά αυτή ήταν ότι παππούδες και γιαγιάδες συγκινήθηκαν,αφού τα εγγόνια τους προτίμησαν για τη γιορτινή μέρα του 15Αύγουστου και του ανταμώματος να τις περάσουν στον Τόρνο για ξεκούραση και δεν αναλώθηκαν στις παραλίες και τις καφετέριες,όπως άλλωστε συνηθίζουν οι νέοι τους μήνες του καλοκαιριού.
Δίνουμε λοιπόν ραντεβού για να ανταμώσουμε ξανά του χρόνου και με πολύ κέφι να γιορτάσουμε το γεγονός της συνάντησής μας,να διασυνδέσουμε τις αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τις δυνατότητες του σύγχρονου τοπικού στοιχείου σε ένα τόπο γόνιμο,όπως ο Τόρνος!!

                                    ΈΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΡΝΟ
Την Κυριακή 16/8 και ώρα 19:30 ,ο συμπατριώτης μας κ.Νικόλαος Σιάτρας πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής με δικά του έργα τέχνης έξω από το Λαογραφικό Μουσείο στον Τόρνο.Οι επισκέπτες από τα γύρω χωριά που ήρθαν και για το Αντάμωμα,καθώς και οι Τορνιώτες με μεγάλο ενδιαφέρον θαύμασαν τους σαράντα περίπου πίνακες.Η έκθεση διήρκεσε 3 ώρες και ο κ.Σιάτρας ικανοποιημένος έδωσε ραντεβού για του χρόνου με νέα έργα.